PATI BUAH DELIMA GULSAN * CUKA KURMA * CUKA EPAL * MINYAK HABBATUS SAUDA * MINYAK ZAITUN RAVIKA

CUKA KURMA



BAGAIMANA CUKA KURMA BERKHASIAT



Kebaikan buah kurma disebut sebagai makanan yang dapat mengubati masalah darah, masalah usus, masalah hati, hempedu, lemah jantung, menambahkan air mani, masalah kerongkong dan mulut, menambahkan nutrisi tubuh badan, mematikan kuman (bakteria), masalah migrain dan penawar racun dalam badan yang sangat baik.

Bersabda Rasulullah S.A.W., ” Sebaik-baik hidangan makanan ialah Khal. Ya Allah berkatilah pada Khal, sesungguhnya Khal adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum aku dan jangan terputus Khal dalam suatu rumah.” (Hadis riwayat Muslim 2052, Ibnu Majah 3318)
Cuka kurma mengandungi pelbagai vitamin seperti vitamin C, vitamin E, vitamin B1, vitamin B6, beta-karotena, vitamin P (bioflavonoid) dan kaya dengan kandungan potassium (keremajaan kulit).


Cuka kurma juga dapat membuang lemak, kolestrol, asid-asid dan garam berlebihan dalam badan yang membawa pelbagai penyakit berbahaya.
Ibnu Sina dalam kitab beliau Al-Qanun Fi Al-Tib menyatakan bahawa “Cuka kurma dapat mencegah sebarang pembengkakan di badan (bisul, kanser), menyucikan darah, membaiki masalah pencernaan di perut, masalah usus, kerongkong, kahak, batuk yang berpanjangan, menjaga kulit dari kepanasan matahari, mengatasi masalah lemak-lemak di badan (kolesterol), menstabilkan asid dan garam di badan, membuang keracunan badan (toksik), masalah rahim, menguatkan gigi, mata, telinga serta mengembalikan tenaga lelaki dan perempuan”. Darul Fikri, Bairut Tahun 1414H, m.s 908 - 909.


Ibnu Qaiyyim dalam kitab beliau Al-Tib Al-Nabawi menyatakan cuka kurma bermanfaat untuk mengatasi masalah gastrik di perut, masalah hempedu (membersih hempedu dari lemak yang membentuk batu), mencegah terhadap bahayanya ubat-ubatan (kesan sampingan dari ubat yang pelbagai) yang boleh membawa kepada kematian.


Cuka kurma dapat melancarkan susu ibu dan melancarkan perjalanan darah yang berketul dalam perut (masalah gangguan haid). Cuka kurma bermanfaat mengatasi masalah limpa, membersihkan usus (membuang toksik di perut), menguatkan sistem perut (masalah buasir), menghilangkan masalah dahaga (panas badan), mencegah sebarang pembengkakan yang akan terjadi di tubuh manusia (seperti kanser, bisul dan sebagainya), membantu sistem penghadaman makanan yang kasar dan membersihkan darah manusia (darah yang beracun). Darul Kitab Al-Arabi, Bairut 1410 H, m.s 233.


Menerusi kitab Al-Qanun Fi Al-Tib (Ibnu Sina) & Al-Tib Al-Nabawi (Ibnu Qaiyyim), cuka kurma:-
: dapat mencegah berlakunya pembengkakan pd badan spt bisul & kanser
: membuang darah kotor & melancar aliran darah
: mangatasi proses pencernaan makanan dlm perut
: melancarkan pergerakan usus
: merawat masalah kerongkong, kahak & batuk yang berpanjangan
: memelihara kulit dari kesan kepanasan matahari
: menurunkan tahap kolesterol
: mengimbang tahap asid-alkali dlm badan & mengeluarkan lebihan garam
: membakar kalori dgn cepati
: membuang toksin
: merawat masalah rahim, menguatkan gigi, deria mata & telinga
: penyerapan kalsium lebih sempurna - menguatkan tulang
: mengubati masalah gastrik akibat asid berlebihan dlm perut
: merawat masalah hempedu (membersih hempedu dr lemak yg membentuk batu)
: mencegah berlakunya keracunan akibat penggunaan ubat-ubatan an yg pelbagai
: melancarkan pengeluaran susu ibu
: melancarkan perjalanan darah yg berketul dlm perut (masalah gangguan haid)
: memperbaiki fungsi limpa
: menghilang masalah dahaga & mengurangkan panas badan


Darul Fikri, Bairut Tahun 1414H, m.s 908 - 909 & Darul Kitab Al-Arabi, Bairut 1410 H, m.s 233.


Cuka dihasilkan daripada buah-buahan seperti kurma, epal, anggur & tin (fig) yang disimpan atau diperam dalam jangka masa tertentu. Jus buah bertukar menjadi alkohol (haram). Alkohol bertukar menjadi yis-asid asetat-cuka (halal).

1 comment:

  1. INGIN PETIK DAN MAKAN BUAH KURMA SEGAR DARI POKOK...???
    INGIN MENGAMALKAN SUNNAH NABI...???
    JOM TANAM POKOK KURMA DI KEBUN ATAU DI LAMAN RUMAH ANDA...!!!
    80% POKOK YANG DITANAM DARIPADA BIJI KURMA TIDAK AKAN
    BERBUAH DAN JIKA BERBUAH ITU PUN SETELAH LEBIH 10 TAHUN DITANAM...!!!
    TETAPI DENGAN ANAK POKOK KURMA KLON YANG MENGGUNAKAN TEKNOLOGI
    PERTANIAN DARI CHIANG MAI (THAILAND) INI 80% POKOK AKAN
    MENGHASILKAN BUAH PADA TAHUN KE 3 SEHINGGA KE 100 TAHUN...!!!
    HARGA BERMULA DARI RM200.00 SEPOKOK (MENGIKUT SAIZ)
    TEL ATAU WHATSAPP: 013 2071229 ATAU 012 7606921 (KLUANG/JOHOR)

    ReplyDelete